Valhalla Radio

Radio och nöjen på nätet

Tjäna pengar på radio

När du väl har bestämt dig för att starta en egen radiostation kommer nästa fråga.Hur tjänar du pengar på radio? Ponera att du gillar att synas (eller ett rättare ord – att höras). Du får en kick av att visa världen vem du är – musiken du föredrar, dina tips, dina åsikter, etc. Varför inte då försöka leva på att göra det du gillar?Hur gör du för att börja tjäna pengar på webbradio? Först rekommender vi  att du får ihop en del lyssnare till din webbstation. Det gör du exempelvis genom sociala nätverk och kompisar. Har du riktigt bra content och lyckas få en del lyssnare genom dina egna kontakter, behöver du inte oroa dig. Du kan vara rätt säker på att ditt projekt kommer att uppskattas även hos allmänheten. När du har fått några hundra nöjda lyssnare, är det dags att ta steget vidare och slå på ännu större. För att göra det krävs naturligtvis resurser.Det finns flera goda tips på nätet om hur du kan få in pengar genom din verksamhet. Låt oss titta närmare på några grundläggande metoder som kommer att hålla många år framöver.

Tips #1 – Sälj reklam

Okej, det kan vara rätt svårt när man är liten. Tänk dock redan från dag ett på vilken publik du vill få in och vilka företag det är som du med största chans skulle kunna sälja reklam till. Anpassa din content så att den attraherar rätt sorts lyssnare. Helst söker du lyssnare som hör till den målgruppen som företagen vill nå ut till. Är du en hundälskare och är från Göteborg kan det mycket väl vara hundägare som är dina lyssnare. Om du vill få in intäkter genom reklamförsäljning, kom ihåg att din kund är hundaffärer och veterinärkliniker i Göteborg. Dina lyssnare är inte dina kunder. De är din produkt.

Tips #2 – Internetreklam

Under tiden som dina program spelas kan du tjäna pengar på internetreklam vid sidan om. Det är svårare att tjäna riktigt större summor på den typen av reklam om din radiokanal inte är välprofilerad. Välj din nisch noggrant och gå igenom branschens ersättningsnivåer på exempelvis Google AdSense om du vill tjäna pengar genom betalannonser på nätet.

Tips #3 – Donationer

En sista när det gäller metoder försörja en radioverksamhet på är att få folk att donera. Du är kanske så bra att folk vill betala för att få lyssna på dig. Det är enklast att tjäna pengar på det sättet om man sätter en rimlig ersättningsnivå på sitt jobb eller rent utav öppnar en välgörenhetsorganisation och ser till att samla in pengar. Se till att vara så transparent med din egen ersättning som möjligt för att inte få ett dåligt rykte.Kolla vilken ersättning som är rimlig att erhålla inne enligt lag och ta inte ut maximalt. Välgörenhet rekommenderar vi inte om du vill bli rik på din radio. Det är dock ett fint sätt att hjälpa dem som verkligen behöver hjälp medan stärker sitt eget varumärke och rykte.Vill du inte jobba med välgörenhet men ändå få in donationer? Bli då en PR-kung. Hitta på konstiga vad eller skandaler som gör att folk är redo att betala för att fortsätta lyssna. Varför inte lova dina lyssnare att du går och tatuerar in kungens porträtt på din mage om du får tio tusen i donationer denna månad?

posted by Rachael Lubowitz in Radio and have Comments Off on Tjäna pengar på radio