Valhalla Radio

Radio och nöjen på nätet

Podcasts

Podcast, eller poddradio som det också kallas, är en form av förinspelat radioprogram som i regel laddas hem i ett RSS-flöde genom exempelvis en app i din smartphone.Podcast

Generell information

Podcasts är egentligen inte direkt någon ny förekomst, men det går nog att säga att formatet fortfarande håller på att utformas och utvecklas. I grunden så handlar det alltså om att någon, sändaren, spelar in ett radioprogram med mer eller mindre strukturerade diskussioner med mer eller mindre bestämda ämnen. Dessa kan sedan lyssnas på online eller laddas ner.Om man vill förenkla det hela så skulle man lite kunna jämföra podcasts med bloggar eftersom det fungerar lite på samma sätt med RSS-flödet. Genom en podcastklient så kan man se till att per automatik ladda ner det nya avsnittet av en podcast som man valt att prenumerera på. Lite som att man blir meddelad när en blogg man följer blivit uppdaterad med ett nytt inlägg. Skillnaden är då förstås att det handlar om ljud istället för text.

Användningsområde

Hur man gör en podcast beror förstås alldeles på vad man har för avsikt med publiceringen. Exempelvis om man vill underhålla, marknadsföra eller helt enkelt bara prata av sig med sina vänner och den som vill lyssna på det får så göra.Vad vi menade med att formatet kanske inte helt är färdigutvecklat är exempelvis när det handlar om just att marknadsföra saker och ting. De svenska podcasts som idag blivit mycket kända och har hundratusentals lyssnare på varje nytt avsnitt har förstås insett att det går att tjäna en slant. Och på samma sätt så håller såklart företag och organisationer på att inse värdet i att sponsra en podcast och därigenom bli omnämnd i den, för visst är det troligt att man får en del nya kunder om hundratusen lyssnare får höra positiva ord om företaget en gång i veckan. 

posted by Rachael Lundberg in Podcast and have Comments Off on Podcasts